Breivik woont reconstructie van schietpartij bij

In Noorwegen is een reconstructie gehouden van de dubbele aanslag, gepleegd door Anders Behring Breivik, op 22 juli jongstleden. De reconstructie betrof enkel de schietpartij op het eiland Utøya, Breivik was daarbij aanwezig. Dat heeft de politie in Noorwegen vandaag gemeld.
Foto van de aanslag op 22 juli 2011

De reconstructie vond gisteren plaats, maar pas vandaag heeft de politie het nieuws bekendgemaakt. In totaal duurde de reconstructie 8 uur lang, Breivik was de hele tijd aanwezig.

Volgens de Noorse media was hij geboeid aan handen en benen, en ook vastgemaakt met een touw. Hij werd bewaakt door zwaar bewapende politieagenten en politieboten en helikopters hielden het eiland de hele tijd in het oog.

Twee agenten hebben de reconstructie gefilmd. Het beeldmateriaal zal tijdens het proces tegen Breivik als illustratiemateriaal gebruikt worden.

Volgens de advocaat van Breivik herinnert zijn cliënt zich heel veel van de twee aanslagen. Eerst liet Breivik een bom ontploffen dicht bij overheidsgebouwen in de hoofstad Oslo. Daarna vond de schietpartij van Breivik plaats op het eiland Utøya op een socialistisch jongerenkamp. In totaal zijn 76 mensen omgekomen. 

Breivik verklaarde tijdens een politieverhoor achteraf dat hij Noorwegen en West-Europa wil "redden van het culturele Marxisme". Hij viseerde de socialistische partij, omdat die volgens hem "schuldig" is aan de "massa-import van moslims". Moslims zijn er volgens Breivik op uit om Noorwegen te koloniseren.