Duizenden Chinezen vragen verhuis chemiefabriek

Enkele duizenden Chinezen hebben gedemonstreerd om de verhuis van een chemische fabriek in de noordoostelijke stad Dalian te eisen. De demonstranten vragen dat de fabriek in de stad sluit omdat er een gezondheidsrisico zou zijn voor de buurtbewoners.

Maandag is een dam rond de fabriek gebroken toen een tropische storm over het gebied was geraasd. De mensen die in de buurt van de fabriek wonen, werden een tijdlang geëvacueerd omdat er gevaar was voor chemische lekkage.

In de fabriek wordt gewerkt met de chemische stof paraxyleen (PX) die uiterst giftig kan zijn. Het wordt gebruikt in plastic, polyester en schoonmaakproducten. Als iemand lange tijd aan de stof is blootgesteld, kunnen de organen permanente schade oplopen. De demonstranten vrezen voor hun gezondheid en eisen dat de fabriek sluit. Velen zijn ervan overtuigd dat er PX is gelekt na de passage van de tropische storm en eisen dat de overheid optreedt tegen de fabriek.

De demonstranten maakten een groepswandeling door Dalian. Ze hadden spandoeken mee waarop stond "Ik hou van Dalian en weiger vergif" of "Geef me mijn thuis en tuin terug. PX buiten! Bescherm Dalian!". De sfeer tijdens het protest was eerder grimmig. Er waren verschillende kleine confrontaties tussen de demonstranten en de lokale politie. Daarbij raakte evenwel niemand gewond. 

Overheid belooft verhuis, maar censureert berichten

Een vertegenwoordiger van de overheid in Dalian heeft tijdens de demonstratie geprobeerd de gemoederen te bedaren door aan te kondigen dat de fabriek zou verhuizen buiten de stad. Maar zijn woorden hadden geen effect op de demonstranten. Ze hebben hun wandeling voortgezet zoals gepland.

"Groepswandelingen" zijn tegenwoordig populaire protestmiddelen tegen de overheid. Publieke manifestaties of demonstraties zijn vaak verboden, maar een wandeling met verschillende mensen niet. De manifestatie in Dalian werd gecensureerd op de Chinese sociale media. Op de Chinese Twitter, Weibo, gaf de zoekmachine geen resultaten voor "PX", "Dalian" en "Dalian protest".