Iran pakt de nummer twee van de PKK op

Iraanse troepen hebben Murat Karayilan opgepakt, de nummer twee en de feitelijke leider van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Die strijdt in buurland Turkije voor meer autonomie in Turks-Koerdistan. De PKK ontkent het nieuws.

Het nieuws komt een Iraans parlementslid en werd uitgezonden op de Iraanse staatstelevisiezender IRNA. Waar en wanneer Karayilan gevat is, is niet bekendgemaakt. In de reportage werd enkel gemeld dat "de aanhouding van de man volgde na de ontploffing van een gasleiding in Iran die naar Turkije leidt en nadat de Iraanse veiligheidsdiensten maatregelen hadden genomen".

De PKK heeft het nieuws ontkend dat Karayilan zou zijn opgepakt. Karayilan geldt als de nummer twee van de PKK. De onbetwiste nummer 1 van de PKK blijft Abdullah Öcalan, die al jaren in een Turkse cel zit. De voorbije jaren had Karayilan zijn hoofdkwartier in het Kandil-gebergte in het noorden van Irak. Van daaruit zou hij overvallen van de PKK in Turkije hebben georganiseerd.

In de strijd tussen het Turkse regime en de PKK die nu al 27 jaar duurt, zijn er zeker 40.000 mensen omgekomen, de meesten zijn Koerden. Turkije heeft Iran er meermaals van beschuldigd Koerdische rebellen te herbergen en te beschermen. Na een reeks van akkoorden over de veiligheid heeft Turkije die woorden ingeslikt.