Jazz Middelheim kleurt buiten de lijntjes

Op de derde avond kleurt Jazz Middelheim stevig buiten de lijntjes van de pure jazz met de poppy swingjazz van de Gentse zangeres Lady Linn, de authentieke rhythm & blues van de Amerikanen Allen Toussaint en Marc Ribbot en de mix van jazz, pop en rock door de jonge Britse Jamie Cullum.

Die combinatie lokte een ander publiek dan de afgelopen dagen naar het Park Den Brandt in Antwerpen. Er waren meer jonge mensen en gezinnen met kinderen.

Jamie Cullum zette de tent op zijn kop met zijn mix van pop, rock en jazz. Hij wisselde jazzstandards af met bewerkingen van popsongs, zoals “Seven nation army” van The White Stripes en “High and dry” van Radiohead, en eigen nummers. Hij dolde met het publiek, liet hen meezingen en sprak zelfs een woordje Nederlands. Samen met zijn broer zong hij het liedje “These are the days”, zijn meest gedownloade nummer, dat trouwens door zijn broer geschreven werd.

Lady Linn & Her Magnificent Seven (foto) brachten hun poppy swingjazz met veel enthousiasme. De zangeres slaagde erin om het zittende publiek te doen rechtveren en mee te laten bewegen en zingen.

“Sommige mensen vinden het fantastisch dat dit in dit park gebeurt, andere mensen vragen zich af of dit soort muziek wel thuishoort op dit festival”, zegt Rob Leurentop op Klara.

“Het heeft weinig met de spirit van jazz te maken, het gaat meer naar het entertainment”, zegt Karel Van Keymeulen. “Maar er is enorm veel publiek en het publiek in de tent genoot wel.”

Toussaint en Ribot voor het eerst als duo

Pianist Allen Toussaint en gitarist Marc Ribot stonden vanavond voor het eerst als duo op een podium. Toussaint bewandelde in zijn 50-jarige carrière vele wegen en is een van de invloedrijke figuren in de rhythm & blues van New Orleans. Ribot mengt dan weer de elementen van klassieke bluesgitaar met humor en ironie en is bekend om zijn hoekige stijl.

Het duo bracht vooral nummers uit hun album “The bright Mississippi”, met traditionele oude Amerikaanse folkmuziek. Het is duidelijk nog wat zoeken naar de verhoudingen op het podium. Ribot toonde veel respect voor Toussaint en gedroeg zich veel meer als een begeleider. “Het was meer een concert van Toussaint”, zegt Karel Van Keymeulen. “Het kwam nooit echt tot een dialoog of een gevecht tussen de twee.” Ribot bracht wel een erg mooie solo van “Nuages” van Belgische gitarist Django Reinhardt.

In de namiddag stond The Pocket Jazz Orchestra op het podium samen met componist en trompettist Dave Douglas. The Pocket Jazz Orchestra is een project van enkele studenten van de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Zij werden afgelopen jaar gecoacht door Dave Douglas voor dit optreden.

Meer over Jazz Middelheim op www.jazzmiddelheim.be, www.klara.be en www.cobra.be.