Libische rebellen strijden om sleutelsteden

In Libië lijken de rebellen succes te boeken in de strijd tegen de troepen van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi. Ze melden dat ze Surman, Zawiyah en Gharyan in handen hebben, strategisch erg belangrijke steden.
Een rebel bij de intocht in Zawiyah

Gisteren trokken de rebellen Zawiyah binnen. Ze konden hun vlag (de Libische vlag van voor de staatsgreep van Khaddafi in 1969) hijsen op een moskee in de stad. Zawiyah ligt op zo'n 50 kilometer van de hoofdstad Tripoli, langs een belangrijke weg voor de bevoorrading van de hoofdstad en het regeringsleger. Daarnaast melden de rebellen dat ze ook de stad Surman hebben veroverd, op zo'n 70 kilometer ten westen van Tripoli.

Maar ook in het zuiden rukken de rebellen naar eigen zeggen op. Daar zouden ze de stad Gharyan hebben ingenomen, op zo'n 70 kilometer van Tripoli. Ook die stad is strategisch erg belangrijk.

De regering van Khaddafi zegt dat de steden nog steeds onder controle van Tripoli staan. Maar een reporter van Al Jazeera zegt dat Zawiyah wel degelijk "voor 70 procent" in handen van de rebellen is, "ondanks de sluipschutters die nog in de straten ronddolen".

Als de rebellen een mogelijke tegenaanval van Khaddafi kunnen weerstaan en de twee steden effectief kunnen behouden, dan is Tripoli, waar Khaddafi nog steeds verblijft, zo goed als omsingeld: op zee door de NAVO en op het land door de rebellen. Het is in elk geval het grootste succes van de rebellen in de afgelopen maanden, toen nauwelijks vooruitgang werd geboekt.