Premier van Nepal stapt na half jaar weer op

In Nepal heeft Jhalanath Khanal (foto) na iets meer dan 6 maanden zijn ontslag als premier ingediend. Hij zegt dat hij er niet in slaagt om een akkoord te bereiken over een nieuwe grondwet.

Khanal heeft zijn ontslagbrief opgestuurd na de president. "Tot de laatste minuut probeerde hij een consensus te bereiken. Maar de verschillende partijen kunnen geen akkoord maken over de nieuwe grondwet en het vredesproces", zegt zijn woordvoerder.

De politieke crisis in Nepal houdt al langer aan. Na een jarenlange burgeroorlog raken de verschillende politieke partijen het maar niet eens over een nieuwe grondwet. Een van de struikelblokken daarbij is het lot van de zowat 19.000 maoïstische rebellen die jarenlang de strijd aanwakkerden.

Over drie weken verstrijkt de termijn van de conventie die een nieuwe grondwet moet uitwerken. Het is onduidelijk wie Nepal nu uit de impasse moet loodsen.