Regenweer brengt landbouwers in moeilijkheden

Het wispelturige weer van de afgelopen maanden speelt de landbouwers parten. Door het regenweer kelderen de prijzen voor aardappelen, en kan het graan niet geoogst worden. Van sommige wassen zal de oogst dan weer mager uitvallen door het droge voorjaar.
Het graan is zwart geworden door de vele regen.

Op veel velden staat nog tarwe die dringend geoogst moet worden. Maar dat lukt niet. Door de nieuwe regenval van de afgelopen uren is het weer enkele dagen wachten voor er geoogst kan worden. "Het graan begint daardoor al te kiemen op de aar", vertelt Guy Depraetere, landbouwer en nationaal secretaris van het Algemeen Boerensyndicaat.

Door de droogte in het voorjaar zal de oogst van maïs ook kleiner uitvallen. Het droge voorjaar en de vele regenval in de zomer zal ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor de oogst van andere gewassen.

Door de vele regen is er nu een overaanbod aan aardappelen. Daardoor is de prijs voor aardappelen gekelderd. Een maand geleden kreeg een landbouwer nog 0,20 eurocent per kilo, nu is dat tien keer minder. Veel landbouwers dreigen in de problemen te komen, zegt Depraetere, "want we kunnen er van uit gaan dat de prijzen nog lange tijd laag zullen blijven."

"Geen lagere prijzen in frituur"

"We vragen ons overigens wel af of de prijzen in de frituur nu ook zullen dalen", zegt Depraetere.

Maar volgens Bernard Lefèvre van het Nationaal Verbond van Frituristen zal dat niet meteen gebeuren. "Wij betalen nog 60 tot 70 cent voor een kilo aardappelen. En ook al zouden we de aardappelen gratis krijgen, dan nog hebben wij heel wat andere kosten."