Shell: "2 tot 20 ton olie drijft op de Noordzee"

Volgens oliemaatschappij Shell drijft er 2 tot 20 ton olie op de Noordzee gelekt voor de kust van Schotland. Het lek in de pijpleiding "is onder controle", maar er lekt nog steeds olie in zee.

Het lek zou woensdag ontstaan zijn aan een pijpleiding bij het boorplatform Gannet Alpha in het Britse deel van de Noordzee.

"Vanuit de bron, de boorput, komt er geen olie meer in de leiding terecht", zegt Wim van de Wiel, woordvoerder van Shell. "We hebben ook de druk kunnen wegnemen. Maar de olie die nog in de pijpleiding zit, lekt er nog uit."

"Het is heel moeilijk om precieze cijfers te geven, maar er zou zo'n 2 tot 20 ton olie op het zee-oppervlak drijven, over zo'n 37 vierkante kilometer. Dat lijkt veel, maar dat val nog mee als je het hele zee-oppervlak bekijkt." Shell overweegt om de olie op te ruimen, zegt de woordvoerder. "Maar door de sterke wind van de voorbije dagen is heel veel olie al op natuurlijke manier verdund en afgebroken. Een deel van de olie verdampt."

"We gaan de oorzaak van dit lek onderzoeken, maar dit komt helaas wel vaker voor. Het is dan ook mensenwerk. Wel doen we er alles aan om de kans op zo'n incidenten zo klein mogelijk te maken." De woordvoerder heeft nog geen weet van mogelijke ecologische schade.

Milieuorganisatie Greenpeace vreest voor het milieu en klaagt over een gebrek aan informatie.