Syrische regime zet nu ook oorlogsschepen in

In Syrië zet het leger nu ook oorlogsschepen in bij de aanval op de havenstad Latakia. Dat zeggen getuigen. Vanop de schepen wordt de stad gebombardeerd om de opstandelingen op de knieën te krijgen. Sinds gisteren probeerde het Syrische leger al met tanks en troepen de stad te heroveren op de opstandelingen.

Grote groepen manifestanten waren de voorbije dagen op straat gekomen in Latakia om het aftreden van president Bashar al-Assad te eisen. Zij kregen te maken met hevige tegenstand van het regime. Vanop zee worden ze nu ook onder vuur genomen door oorlogsschepen, en in de stad zelf door tanks. Veiligheidstroepen trekken verschillende wijken binnen en pakken tegenstanders van het regime op. In Latakia wonen ongeveer 600.000 mensen.

Bij het geweld zouden dit weekend al zeker 21 mensen zijn omgekomen. Het nieuws komt van getuigen en mensenrechtenorganisaties, want er zijn amper journalisten ter plaatse en er is geen internet- en telefoonverkeer.

Ook in de omgeving van de hoofdstad Damascus zijn troepen aan een offensief begonnen in de buitenwijken Sakba en Hamouriya. Tientallen tegenstanders van het regime van Assad zijn daar opgepakt.

Volgens mensenrechtenorganisaties zouden sinds het begin van de protestbeweging op 15 maart al 1.800 burgers gedood zijn in Syrië.