Teleurgestelde Pawlenty haakt af in presidentsrace

In de VS trekt Tim Pawlenty zich terug uit de presidentsrace in de Republikeinse partij na een teleurstellende score in de "Ames Straw Poll" in Iowa. "We hadden daar gehoopt op een boost door een goed resultaat, maar het is er niet van gekomen", zei hij op een persconferentie vanmorgen.

Pawlenty eindigde pas als derde in de eerste poll in de Republikeinse presidentsrace, gisteren in Iowa, achter Michele Bachmann van de Tea Party en Ron Paul.

In een eerste reactie na zijn nederlaag gisteren was Pawlenty nog strijdvaardig: "Ik kijk uit naar het verdere verloop van de campagne", twitterde hij.  Vanmorgen klonk dat helemaal anders. "Er is weinig perspectief op vooruitgang. Ik denk dat het beter is de campagne te beëindigen", zei hij.

Het is niet de eerste keer dat een kandidaat zo snel de handdoek gooit. In 1999 trok vicepresident Dan Quale zich terug uit de race, 13 dagen na een teleurstellende 8e plaats in de zogenoemde "straw poll".

In totaal namen er gisteren officieel zes Republikeinen deel, in wat beschouwd werd als een eerste kleine test voor de kandidaten. Rick Perry, de gouverneur van Texas, stond niet op het stembriefje omdat hij zich nog maar pas kandidaat had gesteld. Bachmann (4.823 stemmen) haalde het nipt van Paul (4.671). Mitt Romney werd teleurstellend zesde met amper 567 stemmen. Perry, die niet eens officieel meedeed, kreeg een handgeschreven vermelding mee van 718 stemmers.