Van Rompuy tevreden met besparingen in Italië

Europees president Herman Van Rompuy toont zich tevreden over de besparingen die de Italiaanse regering heeft aangekondigd. Volgens hem zijn de maatregelen die premier Silvio Berlusconi heeft aangekondigd cruciaal voor de hele eurozone.

Van Rompuy deelt dat mee in een persmededeling na een telefonisch onderhoud dat hij heeft gehad met Berlusconi. Die heeft eergisteren voor 45 miljard euro besparingen aangekondigd, vooral door te snoeien in het overheidsapparaat en bepaalde belastingen te verhogen. Het is het tweede besparingspakket in Italië in evenveel maanden.

Intussen roept de Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti op om tot een meer gecoördineerde aanpak van de schuldencrisis in de eurozone te komen. Daarover moeten volgens hem al afspraken worden gemaakt nog voor de top van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse kanselier Angela Merkel, die volgende week plaatsgrijpt.

Tremonti pleit voor de uitgifte van euro-obligaties die kunnen worden gebruikt om leningen aan financieel minder bedeelde eurolanden te betalen. Eerder heeft ook Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider in het Europees parlement, zich al voorstander getoond van dergelijke euro-obligaties.

Tot nu toe echter lijkt Duitsland dat idee niet genegen. Volgens minister van Financiën Wolfgang Schaüble zullen dergelijke obligaties de basis van de eengemaakte euro ondermijnen en de fiscale discipline van de eurolanden verzwakken.

lees ook