Verhofstadt: "EU reageert veel te zwak op Syrië"

Guy Verhofstadt (Open VLD), ex-premier en fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement vindt dat de Europese Unie veel hardere sancties moet nemen tegen het regime in Syrië. Hij stelt een olieboycot voor.

Al maandenlang onderdrukt het regime van president Bashar al-Assad de opstand met militaire middelen. Het regime gaat daarbij steeds driester tekeer. Sinds gisteren worden zelfs oorlogsschepen ingezet bij de havenstad Latakia. De afgelopen maanden zouden zeker al 2.000 mensen zijn gedood.

De Amerikaanse president Barack Obama en de Saudische koning Abdullah hebben opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. De Europese Unie werkt intussen aan een nieuwe verklaring.

Maar de reactie van de internationale gemeenschap op het geweld tegen burgers in Syrië blijft eerder lauw. "De EU moet veel hardere sancties nemen", vindt Verhofstadt. "Nu staan er 35 hooggeplaatsten op een lijst en dat is het zowat. (Ze mogen de EU niet in, red.) Dat raakt het regime niet." Verhofstadt heeft ook kritiek op Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid van de EU. "Zij stelt iets voor en wacht dan steeds op het antwoord van de 27 ministers van Buitenlandse Zaken."

Verhofstadt stelt dus veel zwaardere sancties voor. "Ten eerste moet je de 200 families in Syrië, die de steunpilaar zijn van het Baath-regime, treffen door onder meer hun banktegoeden te bevriezen. Daarnaast moet er een boycot komen van de olie-invoer vanuit Syrië. Daar haalt het regime erg veel inkomsten uit. Met een olieboycot kunnen we de financiële middelen van Assad laten opdrogen."

Verhofstadt gelooft dat zo'n economische sancties effect kunnen hebben, "als ze massaal gevolgd worden". "Maar uit eigenbelang durft de EU een olieboycot tot nu toe niet overwegen."

Militaire actie tegen Syrië (zoals in Libië), is niet evident. Bij de internationale gemeenschap is daar -voorlopig- te weinig draagvlak voor. "Maar als het regime nu zelfs al oorlogsschepen inzet, moeten we toch overwegen of we een bepaalde zone niet kunnen laten controleren door internationale troepen. Dat geldt ook voor het grensgebied met Turkije." Aan die grens heeft Syrië ook troepen geposteerd, onder meer om vluchtelingen tegen te houden. Het kwam er al enkele keren tot schermutselingen.

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere staat achter economische sancties tegen Syrië.