3 doden en 11 zwaargewonden op Pukkelpop na hevig onweer

Op Pukkelpop zijn er drie doden, 11 zwaargewonden en 60 lichtgewonden gevallen na een zwaar onweer. Dat hebben de hulpdiensten bevestigd. Het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd. Het festival is afgelast voor vanavond, morgen wordt het hervat.

Een kort maar hevig onweer heeft ernstige schade aangericht op het festivalterrein van Pukkelpop. Het festival werd meteen stilgelegd om de schade op te meten. Er zijn drie doden gevallen, twee op het festivalterrein zelf waar verschillende constructies instortten en één op de camping.

De zwaargewonde slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, de lichtgewonden naar de sporthal van Kiewit. Er is ook een noodnummer vrijgegeven: 011-23.97.11.

De communicatie op het festivalterrein verliep erg moeilijk na het onweer, omdat de netwerken overbelast waren. Nu zijn de netwerken weer actief. De burgemeester roept de festivalgangers op om aan hun familie via sms te laten weten dat ze ok zijn.

Geen shows meer vanavond

Na lang aarzelen hebben de organisatoren van Pukkelpop rond 22 uur aangekondigd dat er vanavond geen shows meer zijn. Er is een minuut stilte gehouden op de wei.

Vannacht zal er met man en macht gewerkt worden om het festivalterrein weer veilig te maken. Het is de bedoeling morgen om 11 uur opnieuw te beginnen.

Voor de organisatoren was het een moeilijke beslissing.  "Enerzijds kiezen tussen het leed dat geleden is en anderzijds nog iets doen voor de jonge mensen die hier nog aanwezig zijn", zei Chokri Mahassine.

Wie wil blijven kan de nacht doorbrengen op de Philipssite en in de Grenslandhallen. Er zijn ook extra treinen en bussen ingelegd voor mensen die naar huis willen. Ouders die hun kinderen gaan ophalen, worden gevraagd om af te spreken in het centrum van Hasselt en niet tot aan de weide te rijden.

Het is nog onduidelijk of alle podia zullen kunnen worden opgelapt voor morgen en overmorgen. Wellicht worden er nog programmawijzingen doorgevoerd, maar het festival zou in elk geval morgen om 11 uur herbeginnen.

Onweer richtte ravage aan op festivalweide

Even na 18 uur brak er een kort maar hevig onweer los boven de Pukkelpopweide, met veel regen, hagelbollen en hevige wind. Mensen waren in paniek en gingen een schuilplek zoeken. De Chateautent (kleine foto), waar veel mensen verzameld waren, stortte in door de wind. Er viel ook een boom om en er is een toren ingestort. Ook de stand van Humo is deels vernield.

De weide werd herschapen tot een modderpoel en er lagen overal takken. Ook op de camping was de ravage groot. Er waren zo'n 60.000 mensen aanwezig op het festival. Na het onweer verlieten veel mensen het festivalterrein. Anderen bleven hangen om te zien of er nog optredens zouden plaatsvinden. Het bleef vrij rustig en om die rust te behouden klonk er na enkele uren weer muziek uit de boxen.

Noodnummer

Er is een noodnummer vrijgegeven: 011-23.97.11

Meest gelezen