"Hasta la vista" scheert hoge toppen

"Hasta la vista" van regisseur Geoffrey Enthoven heeft op het Filmfestival van Montréal in Canada de hoofdprijs gewonnen. De film sleepte ook de Grand Prix des Amériques en de publieksprijs in de wacht en kreeg een speciale vermelding van de Oecumenische jury. Er waren ook twee prijzen voor "Noordzee Texas" van Bavo Duferne.

De Vlaamse regisseur Geoffrey Enthoven (Vidange perdue, Meisjes) is bijzonder opgetogen na de zegetocht van zijn nieuwe film "Hasta la vista" op het 35e Filmfestival van Montréal. De film sleepte drie prijzen in de wacht, waaronder de Grote Prijs van het festival.

"We zijn hier nog altijd aan het feesten en blij aan het zijn", klinkt het vanuit Montréal. "We hadden dit niet verwacht, maar hebben het wel gedroomd. Eerst waren er staande ovaties na de vertoning en iedereen sprak over onze film. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. We hebben ons nog nooit zo belangrijk gevoeld", aldus Enthoven. "Hasta la vista" beleefde zijn wereldpremière in Canada.

"Twee jaar geleden was ik hier te gast met "Meisjes". Toen kreeg ik veel positieve reacties, nu is het nog beter", aldus Enthoven. "Hasta la vista" vertelt het verhaal van drie gehandicapte jongens die op eigen kracht naar Spanje reizen om daar hun maagdelijkheid te verliezen. De film opent eind deze week het 5e Filmfestival van Oostende en verschijnt op 14 september in de Belgische bioscopen. Enthoven heeft in Canada al een distributeur voor Frankrijk gevonden. "En we dromen verder. Film is een massamedium en je wil dat zo veel mogelijk mensen naar je werk gaan kijken", besluit Enthoven.

"Hasta la vista" is al de derde Vlaamse film die de voorbije vijf jaar de hoofdvogel wint in Montréal, na "Ben X" van Nic Balthazar in 2007 en "Adem" van Hans Van Nuffel in 2010. Ook "Noordzee Texas" van Bavo Duferne viel in de prijzen in Canada. De film werd gelauwerd met de Zilveren Zenit voor beste debuut en de internationale persprijs voor debuutfilm.