"Ik voel niet meer dezelfde lichtheid en vreugde"

De Italiaanse regisseur Ettore Scola, bekend van klassiekers als "C'eravamo tanto amati", "Brutti, sporchi e cattivi" en "Una giornata particolare", stopt met filmmaken. Dat heeft hij gezegd in een interview met de krant Il Tempo.

De 80-jarige Scola stond op het punt om een film te draaien met Gerard Depardieu, maar had er opeens geen zin meer in. "Ik voel niet meer dezelfde vreugde en lichtheid tegenover de filmwereld", verklaart de regisseur.

Scola stoort zich aan de rigide productie- en distributiewetten van de huidige filmwereld en vindt dat een regisseur minder artistieke vrijheid krijgt dan vroeger. "Tegenwoordig bepaalt enkel nog de markt welke films er gemaakt worden. Vroeger was de markt ook belangrijk, maar je had als filmmaker meer armslag. Producenten waren nog bereid tot risico's en experimenten".

"Ik heb nergens spijt van", blikt Scola terug, "maar op een bepaald moment is het beter om met pensioen te gaan. Ik wil niet worden als die oude dametjes die blijven rondlopen met lippenstift en hoge hakken alsof ze nog gelijke tred kunnen houden met de jongeren".

Scola maakte zijn klassiekers in de jaren 70

Ettore Scola kreeg in 1974 voor het eerst internationaal succes met "C'eravamo tanto amati", een doorsnede van het naoorlogse Italië en tegelijk een eerbetoon aan zijn vriend en mentor Vittorio De Sica.

Nog in de jaren 70 draaide hij "Brutti, sporchi e cattivi", waarvoor hij de regieprijs kreeg in Cannes, en "Una giornata particolare" met Sophia Loren en Marcello Mastroianni. In totaal maakte hij een veertigtal films. Zijn laatste langspeelfilm was "Gente di Roma", dat in 2003 ook in de Belgische arthousebioscopen te zien was.