"Wij gaan nooit Vlaamse regeerakkoord verbreken"

N-VA-voorzitter Bart De Wever waarschuwt zijn coalitiegenoten in de Vlaamse regering niet te raken aan het Vlaamse regeerakkoord. Zoniet zeggen zij de facto de Vlaamse regering op, zei hij in Terzake.

Nu N-VA sinds vorige maand aan de zijlijn staat door het nee tegen de formateursnota van Elio Di Rupo, probeert Bart De Wever via de Vlaamse regering de druk op de ketel te houden, waar zijn partij wel in de  meerderheid zit.

"Er is een Vlaams regeerakkoord en dat is heel duidelijk", waarschuwt hij. "Als men aan ons gaat vragen - nadat we al een enorme sanering hebben gedaan - dat wij nu nog eens gaan besparen, terwijl we Brussel geld moeten bijgeven, terwijl we Franstalig België geld moeten bijgeven, dan zal dat zonder ons zijn. Wij gaan niet in de Vlaamse kassa laten graaien", klinkt het strijdvaardig.

Een potentieel probleem voor de regering van Vlaams minister-president Kris Peeters, met andere woorden? "Wij gaan nooit het Vlaamse regeerakkoord verbreken", zegt De Wever. "Als anderen (CD&V en SP.A, nvdr.) dat willen doen, dan zeggen zij de facto de Vlaamse regering op."

Plaatst de N-VA zich dan ook buitenspel op Vlaams niveau, net zoals op het federale niveau? "Nee, dan stappen wij er niet uit", luidt het enigszins verrassende antwoord. "Diegene die zich aan het regeerakkoord houdt, moet er toch niet uitstappen!"