Elio Di Rupo zal een tandje bijsteken

Vandaag hebben de partijvoorzitters van CD&V, SP.A, Open VLD, Groen!, PS, MR, CDH en Ecolo opnieuw samengezeten in verband met de vorming van een nieuwe federale regering. Rond 21 uur zijn de onderhandelaars uit elkaar gegaan, morgen zien ze elkaar weer.

Formateur Elio Di Rupo wilde tegen vanavond rond zijn met een eerste grondige bespreking van zijn formateursnota. Of dat gelukt is, is niet bekend. Morgenvroeg wordt er nog voort gepraat.

De onderhandelaars hebben het vanmiddag gehad over de arbeidsmarkt, gezondheidspreventie en milieu, politieke vernieuwing en hervormingen in het bestuur van Brussel. Zo ging het onder meer over bonus-malussystemen om gewesten te belonen of te bestraffen voor een goed of slecht beleid, een bevriezing van de middelen van de kabinetten, het parlement en de koninklijke familie en een loonsvermindering van 5 procent voor de ministers.

Morgenmiddag om 16 uur brengt Di Rupo een tussentijds verslag uit bij de koning. Daarna wil hij snel communautaire knopen doorhakken en zou een en ander sneller moeten gaan.

De formatiegesprekken begonnen pas 10 dagen geleden. Daarvoor was het bijna een jaar geleden dat Vlamingen en Franstaligen nog aan dezelfde onderhandelingstafel hadden gezeten.

De politieke impasse was in juli min of meer gedeblokkeerd geraakt nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever finaal nee had gezegd tegen de formateursnota - waardoor hij zich de facto uitsloot - en nadat CD&V voor een keer niet zijn voormalige kartelpartner volgde en besliste om toch voort te praten, weliswaar nadat ze enkele garanties had gekregen.

Sindsdien hebben het pessimisme en de apathie plaatsgemaakt voor een licht optimisme over de slaagkansen van Di Rupo. De onderhandelaars houden zich gedeisd en praten niet met de pers - een positief signaal -, hoewel de laatste dagen toch weer suggesties en verzuchtingen van de deelnemende partijen weerklinken.