Fruitteelt leed schade van 60 miljoen euro

Het storm- en hagelweer van 18 en 23 augustus heeft tot minstens 60 miljoen euro schade geleid in de fruitsector in het Hageland en Zuid-Limburg. Dat heeft de Boerenbond berekend.

In de schaduw van het drama op Pukkelpop in Kiewit liepen ook de fruitboomgaarden in Haspengouw in Limburg en het Hageland heel wat schade op. Enkele dagen later werd de streek getroffen door  nieuwe hagelbuien. Veel appelen en peren werden beschadigd en zijn onverkoopbaar en hele rijen bomen werden ontworteld.

Volgens de Boerenbond heeft dat alles tot zeker 60 miljoen euro schade geleid in die streken. Zowat 4.500 hectare aan hardfruit heeft schade opgelopen en daarvan is 300 hectare aan fruitbomen vernield. Het duurt jaren vooraleer nieuwe bomen verkoopbaar fruit opleveren.

Dit jaar zou dat alles tot een omzetverlies van 42 miljoen euro leiden. De volgende jaren zou daar nog eens 16 miljoen euro bijkomen omdat beschadigde bomen minder fruit opleveren en gevoeliger zijn voor schimmels. De nieuwe aanplant ter vervanging van vernielde bomen zou 5 miljoen euro kosten.

Ook de opkomende wijnbouw in het Hageland heeft schade opgelopen.

Vlaamse regering belooft steun

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft vandaag een fruitbedrijf in Attenrode nabij Glabbeek in Vlaams-Brabant bezocht en beloofde daar dat de Vlaamse regering steun zal geven.

Hij heeft er een oproep gelanceerd aan de federale overheid om deze ramp in aanmerking te laten komen voor schadevergoeding door het rampenfonds.

Op Vlaams niveau stelt hij een aantal maatregelen voor zoals het uitstel van kapitaalaflossing, kredietherschikkingen, een tussenkomst van 18% voor hagelnetten en -verzekeringen en steun voor de aanplanting van nieuwe bomen.