IMF-baas waarschuwt voor een recessie

De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde waarschuwt voor een nieuwe bankencrisis en een nieuwe recessie. Volgens Lagarde moeten de banken hun kapitaal op korte termijn versterken. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van de centrale bankiers van in Jackson Hole in de Verenigde Staten.

Lagarde zei op de bijeenkomst dat het wereldwijd herstel nog erg broos is en dat het risico op een nieuwe recessie daarom nog reëel is. Ze stelt verschillende maatregelen voor, te beginnen bij de banken. Die moeten op korte termijn hun kapitaal verhogen om zo een buffer te creëren. Dat kan het vertrouwen van consumenten en investeerders herstellen.

"Banken moeten sterk genoeg zijn om de risico's van staatsschulden en trage groei te kunnen weerstaan", zei Lagarde. "Als dit probleem niet wordt aangepakt, kan de economische zwakte gemakkelijk overslaan naar kernlanden en kan er een slopende liquiditeitscrisis ontstaan."

In de eerste plaats moeten de banken nieuwe kapitaal aantrekken op de markt. Maar als een bank zelf niet in staat is om een voldoende buffer aan te leggen, dan moet deze bank geholpen worden, vindt Lagarde. Ze vindt dat het Europees noodfonds niet alleen landen moet kunnen bijspringen, maar ook banken.

Lagarde waarschuwt ook dat landen een investeringspolitiek moeten behouden en geen te streng bezuinigingsbeleid. De overheidsschuld moet worden teruggeschroefd, maar dat mag niet zo ver gaan dat de kansen op economische groei in de kiem worden gesmoord, zei ze.