Lockerbie-dader ligt op sterven in Libië

De Ameikaanse zender CNN heeft Abdelbaset al-Megrahi, een van de daders van de bomaanslag op Lockerbie in 1988, opgespoord in Libië. De man ligt op sterven.
Megrahi, kort voor hij werd vrijgelaten in Schotland.

Bij de aanslag op het Schotse stadje vielen 270 doden. Kolonel Moe'ammar al-Khaddafi in 1988 zelf had overigens op de aanslag aangestuurd.

Megrahi zat jarenlang in de cel in Schotland, hoewel hij steeds onschuldig pleitte. In 2009 kwam hij vrij omdat hij terminale kanker zou hebben. In Libië werd hij echter als een held onthaald, wat kwaad bloed zette bij Britten en Amerikanen. In juli verscheen hij nog op tv samen met Khaddafi.

Vorig jaar, in de nasleep van de olieramp in de Golf van Mexico, kwam aan het licht dat de vrijlating van Megrahi er vooral was gekomen in ruil voor heel wat Libische olieconcessies voor het Britse bedrijf BP.

Nu zou Megrahi toch op sterven liggen. CNN-reporters konden hem opsporen in Libië. Volgens zijn familie eet hij niet meer en gaat hij geregeld in een coma. Zijn familie zegt dat de medische hulp is weggevallen sinds het begin van de slag om Tripoli.

De Nationale Overgangsraad, de "regering" van de rebellen, zegt dat ze niet van plan is om Megrahi uit te leveren. "We leveren geen enkele Libische burger uit aan het Westen", zegt minister van Justitie Mohammed al-Alagi. De overgangsraad vindt ook dat Megrahi zijn tijd gezeten heeft.