New York herleeft na doortocht Irene

Aan de Amerikaanse oostkust komt het normale leven opnieuw op gang na de doortocht van de orkaan Irene. Toch waarschuwt VS-president Barack Obama nog altijd voor de gevolgen.

Gisteren en eergisteren trok de orkaan Irene over de oostkust van de Verenigde Staten. Er is heel wat schade aan de kusten van de staten North Carolina, Florida en New Jersey, in de eerste plaats door omgewaaide bomen en verlichtingspalen. Zeker 21 mensen kwamen om door de gevolgen van de doortocht van Irene.

In New York City heeft Irene veel minder huisgehouden dan was gevreesd. Net voor de intocht zwakte de orkaan af tot een tropische storm. "Al bij al zijn we er goed vanaf gekomen", zei burgemeester Michael Bloomberg vandaag. Eerder had hij 370.000 mensen laten evacueren uit lager gelegen delen van Manhattan, maar er zijn enkel wat straten langs de Hudson en East River overstroomd. 

Het metro- en busverkeer in New York is intussen weer op gang gekomen en vanavond zouden de vluchten vanop de luchthavens van New York opnieuw hernemen.  

Wel heeft president Barack Obama gewaarschuwd dat de gevolgen van de storm nog niet voorbij zijn. Obama wees op overstromingen en stroomonderbrekingen. In totaal zaten bijna vijf miljoen mensen een tijdlang zonder stroom. Voor twee miljoen zou dat nog het geval zijn. 

Elders aan de Amerikaanse oostkust is er begonnen met het ruimen van puin. In de kleine staat Vermont in het noordoosten zijn er wel grote overstromingen gemeld en ook in New Jersey en Connecticut was dat het geval.

Irene is nu naar het noordoosten van Canada getrokken, maar is nu fel afgenomen in kracht. Daar worden niet veel problemen verwacht. Irene zou nu over de Atlantische Oceaan naar IJsland en het noorden van Groot-Brittannië trekken, maar wellicht zal de verzwakte storm daar niet zo heel veel problemen berokkenen.