Pinguïn Happy Feet op terugweg naar huis

In Nieuw-Zeeland hebben honderden mensen Happy Feet uitgezwaaid, de keizerspinguïn uit Antarctica die daar eind juni aanspoelde op het strand. Happy Feet werd ziek na het eten van een hap zand. Wereldwijd volgden meer dan 100.000 fans zijn herstel via het internet.

De zoo van Wellington kreeg de laatste dagen honderden extra bezoekers over de vloer. Allen wilden ze nog een laatste keer komen kijken naar Happy Feet, voor die voorgoed terug naar zijn thuisbasis op de Zuidpool vertrok.

Happy Feet, genoemd naar de tapdansende pinguïn uit de gelijknamige film, was pas de tweede keizerspinguïn ooit die Nieuw-Zeeland bereikte. De natuurlijke habitat van de dieren bevindt zich zo'n 3.000 km verder, op de Zuidpool.

Dierenartsen veronderstellen dat Happy Feet bij zijn aankomst op Peka Peka Beach het mulle zand voor sneeuw aanzag, een flinke hap nam en zo ziek werd. De beelden van de zielige pinguïn in zijn ijskamertje in de zoo gingen via de webcam de wereld rond.

Een eerste poging om naar huis terug te keren, mislukte. Happy Feet bleek nog te zwak om op het eigen houtje te redden. Hij werd dan maar op een dieet van vismilkshakes gezet om aan te sterken.

Maar vandaag probeert hij dus opnieuw. De intussen lievelingspinguïn van alle Nieuw-Zeelanders zal nog vier dagen lang begeleid worden door een boot, om zeker te zijn dat het deze keer wel lukt.