Reynders breekt een lans voor deelname Maingain

Ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) heeft gepleit voor de deelname van het FDF van Olivier Maingain aan de onderhandelingen. "Het kan niet dat de sterkste politicus van Brussel niet meedoet." Tegelijk vindt hij dat de Vlaamse partijen toegevingen moeten doen.

Maingain vroeg gisteren in "Mise au point", de tegenhanger van "De zevende dag" op RTBF, opnieuw de uitbreiding van Brussel. Maar hij leek wel alleen te staan met die eis. De andere Franstalige partijen hameren niet meer op die uitbreiding.

Reynders zet in "De ochtend" op Radio 1 de deur toch nog op een kier. "De uitbreiding van Brussel kan op 35 verschillende manieren, dat moet daarom niet territoriaal zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan een grotere rol van de Franstalige Gemeenschap in de culturele sector rond Brussel."

"Sterkste politicus in Brussel moet aan tafel"

De acht partijen die met formateur Elio Di Rupo (PS) onderhandelen, mogen elk één vertegenwoordiger (de voorzitter) naar de onderhandelingstafel sturen. Dat betekent dat Charles Michel onderhandelt voor de MR. Reynders gaf in februari de fakkel als voorzitter door aan Michel.

Maar Reynders stelt de tafelverdeling ter discussie. "Ik denk toch dat het nuttig is om de sterkste politicus in Brussel mee aan de tafel te brengen", zegt hij. "Dat hadden we misschien zelfs meteen na de verkiezingen van 13 juni 2010 moeten doen."

Was Maingain er dan niet de oorzaak van dat eerdere onderhandelingen op de klippen zijn gelopen? "Nee, in 2005 bijvoorbeeld waren we heel dicht bij een akkoord. De onderhandelingen verliepen goed. Het was toen zelf het Spirit van Geert Lambert dat de gesprekken heeft opgeblazen", zegt Reynders.

Reynders zelf heeft enkele zaken die voor hem zeker deel moeten uitmaken van een communautair akkoord.

"Ten eerste zijn er de drie burgemeesters in de faciliteitengemeenten. Het kan niet dat die nog steeds niet benoemd zijn, terwijl ze democratisch werden verkozen. Daarnaast moeten de rechten van de mens worden gerespecteerd in Brussel en de rand." Reynders pleit daarnaast ook voor een definitieve verankering van het statuut van de zes faciliteitengemeenten in de Grondwet. "Anders blijft dat statuut het onderwerp van discussie."

"Maar het is tijd dat ook de Vlamingen toegevingen doen. We hebben weken en maanden gehoord dat het zonder de N-VA gemakkelijker zou gaan. Het is nu ook tijd om dat te bewijzen", sneert Reynders nog, die geen oor heeft naar de opmerking dat het vooral de Franstaligen waren die benadrukten dat het zonder de partij van Bart De Wever makkelijker zou gaan.