Russen trekken op 4 december naar de stembus

De Russen gaan op 4 december naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dat heeft president Medvedev bekendgemaakt. De strijd zal gaan tussen de partijen die nu ook al in het Russische parlement vertegenwoordigd zijn.

Dat de verkiezingen in december plaatsvinden, is geen verrassing. Er moest alleen maar een datum geprikt worden.

De partij Verenigd Rusland van premier Poetin en president Medvedev (foto) heeft met ruim tweederde van de afgevaardigden een grote overmacht in het parlement. Dat is groot genoeg om de grondwet te wijzigen en over het hele land de politiek te domineren.

De regeringspartij is in Rusland echter minder populair aan het worden. De parlementsverkiezingen worden dan ook een test voor Poetin en Medvedev. Het Russische parlement, de Doema, telt 450 zetels en wordt voor vijf jaar gekozen. Volgend jaar zijn er in maart presidentsverkiezingen.