Twee grote Griekse banken gaan fuseren

In Griekenland hebben de Eurobank EFG en Alpha Bank hun fusie aangekondigd. Het gaat om de tweede en de derde bank van het land. De fusie moet de Griekse banksector weerbaarder maken.

Vijf aandelen van Alpha Bank zouden gelijkgeschakeld worden met zeven aandelen Eurobank EFG. Tegelijk komt er een kapitaalinbreng van minstens 500 miljoen euro van Qatar Investment Authority, een staatsfonds uit de Golfstaat Qatar. Dat fonds is nu al een groot aandeelhouder van Alpha Bank.

Samen zullen Eurobank EFG en Alpha Bank groter worden dan de huidige marktleider: de Nationale Bank van Griekenland (dat is niet de centrale bank, maar een privé-instelling). De nieuwe bank zou voor 150 miljard euro tegoeden beheren en komt daarmee in de top-25 van de Europese banksector. 

De Griekse regering is tevreden met de fusie en hoopt dat die de Griekse banksector weerbaarder zal maken tegenover de financiële crisis in het land. De aandelen van beide banken zijn hoe dan ook fors gestegen op de beurs van Athene.

De notering van de Griekse banken had de voorbije maanden forse klappen gekregen, want die zitten opgescheept met erg veel Grieks staatspapier en de overheid in Athene eist van de banken dat ze flink deelnemen aan het reddingsplan  voor het land.

De beurs van Athene is vanavond overigens met een winst van 14% gesloten. Vooral de Griekse banken pakten veel terrein terug na het nieuws over de fusie.