Zonder papieren en crimineel? Sneller het land uit

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) wil mensen zonder papieren die iets hebben mispeuterd sneller het land uitzetten. Hij heeft dat gezegd op een vergadering over de Antwerpse wijk Seefhoek.

Veel bewoners in de Seefhoek klagen over overlast van mensen die illegaal in het land verblijven en die drugs dealen. Twee weken geleden kwam het nog tot een grote vechtpartij tussen lokale handelaars en drugdealers.

"Vreemdelingen die in de criminaliteit terechtkomen, moet veel sneller het land worden uitgezet", zegt De Clerck. "Ik heb daarover een akkoord in de regering die ik zo snel mogelijk in een wet wil omgezet zien." De Clerck wil ook het gevoel van straffeloosheid aanpakken door korte straffen thuis te laten uitzitten.

Ook het parket wil meewerken. "We zouden nu ook nog het onderscheid willen maken om te kijken of degenen die illegaal in het land zijn, niet enkel via snelrecht te berechten, maar ook eventueel meteen in voorhechtenis te nemen", zegt de Antwepse procureur Herman Dams.

Een gesloten centrum voor drugsdealers zonder papieren, zoals de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) had gevraagd, komt er voorlopig niet.