"Logisch dat ik zou deelnemen aan overleg"

FDF-voorzitter Olivier Maingain zou het logisch vinden als hij zou mogen deelnemen aan de onderhandelingen, zeker als het gaat over de hoofdstukken Brussel en Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat heeft hij vanmorgen gezegd op de Franstalige radiozender Bel-RTL.

De acht partijen die mee onderhandelen voor een regering, mogen elk een vertegenwoordiger naar de tafel sturen, in casu de partijvoorzitter. Voor de MR betekent dat dat Charles Michel onderhandelt. Het FDF, dat deel uitmaakt van de MR, is niet betrokken bij het overleg. In het verleden veroorzaakten uitspraken van FDF-voorzitter Olivier Maingain over onder meer de rol van Brussel heel wat controverse, wat de regeringsonderhandelingen er niet makkelijker op maakte.

Maingain zegt nu dat hij het niet onlogisch zou vinden als hij zou mogen deelnemen aan het overleg, zeker als het gaat over Brussel en Brussel-Halle-Vilvoorde. "Wanneer over Brussel gepraat wordt, zijn Brusselaars het best geplaatst om als woordvoerder op te treden", klonk het vanmorgen op Bel-RTL. "Ik was lijsttrekker bij de grootste partij van het arrondissement BHV en ik haalde er de meeste persoonlijke stemmen.  Het lijkt me dat dat een zekere politieke betekenis heeft."

"Ik wil mij nergens opdringen, maar de formateur weet wie de personen zijn die voor Brussel in staat zijn om essentiële beslissingen te nemen", stelde de FDF-voorzitter nog. Gisteren brak de voormalige MR-voorzitter Didier Reynders in "De ochtend" op Radio 1 nog een lans voor een deelname van Maingain aan de regeringsgesprekken.

Maingain herhaalde vanmorgen zijn standpunt over een uitbreiding van Brussel, en die kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld via de bevoegdheden van de Franstalige gemeenschap in de rand, zoals in 2005 op tafel lag. "Ik heb steeds gezegd dat, indien men ons het akkoord uit 2005 voorlegt, er een basis is om heel snel tot een akkoord te komen. Ik heb veel deuren geopend. Ik hoor nu dat Vlaanderen een Ferrari wil, maar daar de prijs van een Skoda wil voor betalen."