"Minder, maar wel grotere moskeeën in Antwerpen"

Antwerpen wil in de toekomst minder, maar tegelijk wel grotere moskeeën in de stad. Dat zegt schepen van Sociale Zaken Monica De Coninck (SP.A). Momenteel zijn er 42 moskeeën in de stad, waarvan enkele moskeeën officieel erkend zijn. De Coninck wil op termijn dat aantal terugbrengen tot de helft.

De kleinere buurtmoskeeën moeten plaats maken voor goed uitgeruste, grotere moskeeën. De kleinere moskeeën zijn vaak niet in orde met de regels voor de brandveiligheid en zijn slecht geïmplementeerd in de buurt, aldus De Coninck. Nog volgens de schepen zijn vooral de jonge moslims vragende partij voor grotere, moderne moskeeën.

"We merken nu dat er met de eerste generatie veel moskeeën zijn opgericht in kleine huizen of in oude gebouwen maar die voldoen niet aan het moderne comfort en de eisen van brandveiligheid. Op het einde van de ramadan en bij het Offerfeest zijn er nogal wat feestdagen. Dan gaan heel wat mensen naar het vrijdagavondgebed en dan kunnen ze die toestroom niet aan", zegt De Coninck.

"De gebouwen zijn daar oorspronkelijk niet voor gebouwd en er is dan vaak een tekort aan parkeerplaatsen. Zowel de verenigingen zelf als de moskeebesturen zijn in een aantal gevallen vragende partij om een betere en modernere infrastructuur te hebben. Daarover zijn we al 2 jaar over aan het praten, maar het is in de stad niet zo gemakkelijk om daar ruimte voor te vinden."

"We merken ook soms een generatieconflict. De oudere generatie hecht heel hard aan deze kleinere moskeeën, ze hebben deze ook zelf opgericht, maar de jongere generatie stelt meer comforteisen en wil een modernere infrastructuur waar ze fier op kunnen zijn."