"Niemand wordt beter van vechtfederalisme"

Ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) pleit ervoor dat alle overheden zouden bijdragen tot de sanering van de openbare financiën. Gisteren had N-VA-voorzitter Bart De Wever nog gezegd dat hij "niet in de Vlaamse kassa zou laten graaien".

"De partijen die niet willen dat een of ander onderdeel van de Belgische overheid niet meedoet (in de sanering van de openbare financiën, nvdr.), die dwingen u om u tot de burger te wenden, en dat willen wij niet", reageert Guy Vanhengel in "Vandaag" op Radio 1. Iedereen moet volgens hem de tering naar de nering zetten: gemeenten, provincies, gewesten en gemeenschappen, de sociale zekerheid, enz...

"Ik roep iedereen op om rationeel, rustig en zonder partijpolitieke polemiek te blijven en niet over te gaan tot een soort vechtfederalisme, want daar wordt niemand beter van", zegt Vanhengel. Hij roept op om samen aan een zeel te trekken en ervoor te zorgen dat de entiteit België, "de enige die internationaal bekend is", propere cijfers kan voorleggen.