"Sms sturen naar iedereen in buurt van ramp"

De overheid werkt aan een aangepast crisisplan waarbij er een systeem wordt ingevoerd om iedereen die zich in een rampgebied bevindt, een sms te sturen. Een andere denkpiste is dat de telecomoperatoren bij rampen voorrang geven aan sms-verkeer in plaats van foto's en video's.

Op het kabinet van Binnenlandse Zaken is vanmorgen een vergadering gehouden met de drie telecomoperatoren over een nieuw communicatieplan bij rampen en crises. Na het onweer op Pukkelpop was het telecomnetwerk urenlang overbelast waardoor de festivalgangers hun familie niet konden opbellen om hen gerust te stellen. Om dergelijke scenario's in de toekomst te vermijden werkt de overheid aan een nieuw crisisplan.

In de eerste plaats wil de overheid zelf beter communiceren bij rampen, bijvoorbeeld door een sms met nuttige informatie te sturen naar iedereen die zich in de buurt van bepaalde zendmasten bevindt in het rampgebied. "Er komt een bericht op je gsm waarin je wordt gerustgesteld en waarin instructies worden gegeven en waarbij mensen bijvoorbeeld met  "ok" naar een verkort nummer kunnen aangeven of alles met hen in orde is", legt ontslagnemend minister van Telecom Vincent Van Quickenborne (Open VLD) uit.

Daarnaast zouden ook de telecomoperatoren kunnen ingrijpen op het netwerk. "Op het moment dat een netwerk verzadigd kan worden, zou eerst de voorrang moeten worden gegeven aan sms'en, dan aan telefoonverkeer en pas dan aan foto's en video's, want die foto's en video's belasten natuurlijk het netwerk wat zeer kostbaar kan zijn voor mensen die elkaar willen geruststellen", zegt ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD).

De vraag is of deze denkpistes haalbaar zijn. De telecomoperatoren wilden na afloop van de vergadering geen commentaar kwijt aan de pers.