Directeurs klagen over een te hoge werkdruk

De directeurs van het basisonderwijs klagen opnieuw over een te hoge werkdruk en te veel administratieve rompslomp. Volgens de directeurs krijgen ze daarvoor te weinig ondersteunend personeel.

De directeurs zeggen dat ze drie keer minder ondersteuning krijgen dan hun collega's uit het secundair onderwijs. De schooldirecteurs zijn manusjes-van-alles geworden en dat is moeilijk vol te houden, stelt Lieven Verkest van het Netoverschrijdend Overlegplatform Directeurenorganisaties Basisonderwijs.

"Je bent er van 's morgens vroeg tot 's avonds laat mee bezig en zelfs je vrije tijd moet je erin investeren. We vragen al tien jaar aan de Vlaamse regering om serieus te investeren in medewerkers, in de beleidsomkadering voor de directeurs in het basisonderwijs. Er gebeurt wel iets aan, maar volgens ons is dat veel te weinig."

Vertegenwoordigers van verschillende directeursverenigingen zijn vanmorgen naar het kabinet van Onderwijs gegaan om een petitie af te geven voor meer ondersteunend personeel. Zeven op de tien directeurs hebben de petitie ondertekend. Opvallend is wel dat de actie geen steun krijgt van de onderwijsvakbonden. Volgens de bonden is de omkadering de afgelopen jaren al gegroeid en zal die ook de komende jaren nog toenemen.