Dodental in VS na Irene stijgt tot 46

Het dodental in de Verenigde Staten na de doortocht van orkaan Irene is gestegen naar 46. Buiten de VS zijn ook zeker 5 doden gevallen in de Dominicaanse Republiek en Haïti. De schade in de stad New York bleef relatief beperkt, maar de schade in het landelijke noorden is veel groter.

De orkaan Irene heeft lelijk huisgehouden in de noordoostelijke streek New England (de staten Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island en Connecticut) en in de staat New York. Vooral de kleinere steden en landelijke gebieden in Vermont en het noorden van de staat New York zijn zwaar getroffen. Verschillende rivieren zijn er buiten hun oevers getreden en miljoenen mensen zitten er nog zonder elektriciteit.

Het meest kritieke moment kwam er in die staten toen de orkaan Irene al gepasseerd was en toen de regen naar de rivieren vloeide. Zo is er 28 centimeter water gevallen in Vermont en maar liefst 33 centimeter in de staat New York. Daardoor zijn de rivieren in geen tijd buiten hun oevers getreden. De gouverneur van Vermont noemde de overstromingen de ergste van de laatste 100 jaar.

In de staat Noord-Carolina verblijven nog duizenden mensen in een tijdelijke opvang omdat het niet duidelijk is of het al veilig is om naar huis terug te keren. In heel de VS hebben zo'n 5 miljoen huizen of bedrijven nog altijd geen elektriciteit. De elektriciteitsbedrijven waarschuwen dat het in sommige gevallen nog een week kan duren eer er weer elektriciteit zal zijn.

Irene trekt over Canada

Na de VS raasde Irene voort in Canada. De orkaan was inmiddels afgezwakt tot een tropische storm, waardoor de schade minder groot is dan in de VS. Toch waren er sterke windsnelheden waar te nemen. Ten oosten van Quebec is een snelheid gemeten van 113 kilometer per uur. Zo'n 165.000 gezinnen in Quebec zitten zonder elektriciteit, net als tienduizenden in de provincies New Brunswick en Nova Scotia. Duizenden reizigers zijn gestrand in de luchthavens nadat alle vluchten geschrapt werden. De luchtvaartmaatschappijen zeggen dat het nog dagen kan duren vooraleer alle passagiers op hun bestemming zullen zijn.