Formateur Di Rupo bracht verslag uit bij koning

Formateur Elio Di Rupo (PS) heeft een tussentijds verslag uitgebracht uit bij de koning uitgebracht. De acht onderhandelende partijen hebben vanmorgen de eerste lezing van de voorstellen in de nota van Di Rupo afgerond. Hij hoopt dat er nu snel knopen worden doorgehakt.

De voorbije dagen is onder meer gepraat over de voorstellen van Di Rupo inzake het belonings- en bestraffingsmechanisme voor de gewesten en gemeenschappen die al dan niet meer of minder uitgeven in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. De groenen hebben ook voorstellen op tafel gelegd inzake energie en het klimaat.

Daarover is weinig openbaar gemaakt, maar Di Rupo heeft vanmiddag wel  een tussentijds verslag uitgebracht bij koning Albert II.

Volgend weekend zullen de echte onderhandelingen dan beginnen. Eerst zal de formateur nog enkele wijzigingen aan zijn nota aanbrengen na enkele gesprekken onder vier ogen met partijvoorzitters. Daarna zou hij graag zo snel mogelijk enkele communautaire knopen doorhakken.

Het is daarbij uitkijken naar de houding van de Franstalige liberalen en vooral hun FDF-vleugel van Brusselse Franstaligen inzake de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en de voogdij over de burgemeesters in de Brusselse rand.

Anderzijds staan CD&V en SP.A onder druk van hun Vlaamse coalitiepartner N-VA omdat die vanuit de Vlaamse regering waarschuwt dat het federale niveau geen afspraken mag maken die ingaan tegen het Vlaamse regeerakkoord.