IKEA geeft 62 miljoen dollar aan Oost-Afrika

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties meldt dat de IKEA Foundation 62 miljoen dollar schenkt voor hulp aan de vluchtelingen in Dadaab, in Kenia. Het is de grootste privéschenking die de VN-vluchtelingenorganisatie ooit heeft ontvangen in haar 60-jarige bestaan.

De schenking wordt gespreid over 3 jaar en kan 120.000 mensen helpen overleven. Dat is zowat een vierde van het aantal vluchtelingen in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. In Dadaab verblijven vooral Somalische vluchtelingen die op de vlucht zijn voor geweld, droogte en honger.

"Dit humanitaire gebaar van de IKEA Foundation komt op een kritiek moment", zegt António Guterres, Hoog Commissaris van de VN voor de Vluchtelingen. "De crisis in de Hoorn van Afrika verergert nog steeds, en wekelijks ontvluchten duizenden mensen Somalië. Wij zijn heel dankbaar voor dit initiatief. Hulp zoals deze is broodnodig."

"Dit initiatief is een aanzienlijke maar natuurlijke uitbreiding van het aloude engagement van de IKEA Foundation om een beter dagelijks leven mogelijk te maken voor kinderen in nood en hun families in ontwikkelingslanden", zegt Per Heggenes van de IKEA Foundation.

Het lijdt geen twijfel dat het nieuws goede reclame is voor meubelgigant IKEA, die onlangs nog negatief in het nieuws kwam toen bleek dat oprichter Ingvar Kamprad in zijn jeugd nauwere banden met de nazi's zou hebben gehad dan hij had toegegeven. Ook het feit dat IKEA vaak producten laat vervaardigen in lageloonlanden als Thailand, Bangladesh en India was al vaker een bron van kritiek.