Italië geeft goedkopere staatsbons uit

Italië heeft 7,7 miljard euro opgehaald door de uitgifte van staatsobligaties. De rente lag lager dan bij de vorige uitgifte in juli, maar toch is Rome nog niet helemaal uit het schuldenmoeras.

Begin deze maand piekte de Italiaanse langetermijnrente nog ver boven de 6%, maar daarna is die gezakt omdat de Europese Centrale Bank begonnen is met het opkopen van staatsbons van landen die onder druk staan.

Nu heeft Italië dus voor 3,75 miljard euro staatsobligaties op de markt gebracht op tien jaar en dat tegen een rente van 5,22%. Vorige maand moest daar nog 5,77% voor worden neergeteld.

Ook voor de overige staatsbons op drie en zes jaar lag de rente lager dan bij de vorige uitgiftes. In totaal werd vandaag 7,7 miljard euro opgehaald. Dat de rente daalt, heeft ook te maken met plannen van de Italiaanse regering om de volgende twee jaar 45,5 miljard euro te besparen.

Toch is Italië nog niet uit het moeras. Volgende maand zou het nog voor 46 miljard euro vervallende staatsbons moeten aflossen en moet er dus opnieuw geld opgehaald worden. Tegen eind dit jaar zou nog eens een soortgelijk bedrag opgehaald moeten worden.