Jonge ANC'ers schoppen keet in Johannesburg

In Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika, is het tot zware botsingen gekomen tussen de politie en aanhanger van Julius Malema, de populistische leider van de ANC-Jongerenliga. Die moest vandaag voor een commissie verschijnen omdat hij verdeeldheid zou zaaien binnen het ANC.

Julius Malema wordt beschouwd als een coming man binnen het ANC. Hij ligt overhoop met de huidige partijleiding en met president Jacob Zuma. Zijn aanhangers verbrandden vandaag t-shirts met afbeeldingen van Zuma.

Malema (foto) is populair, vooral bij de arme jongeren uit de townships. Dat heeft veel te maken met zijn oproepen om de mijnsector te nationaliseren en de landerijen van blanke hereboeren in beslag te nemen.

Zijn ANC-jongerenliga is 350.000 man sterk en is een te duchten groep binnen het ANC. Volgend jaar zijn er voorzittersverkiezingen binnen het ANC en een al te machtige Malema zou een herverkiezing van Zuma wel eens kunnen bemoeilijken.

Malema probeerde zijn aanhangers vandaag in te tomen. "Je bent hier omdat je houdt van het ANC, en je bent hier omdat je je leiders respecteert", hield hij zijn aanhang voor. "We moeten terughoudend zijn."

Desondanks vielen er vandaag gewonden in de straten van Johannesburg, onder wie een politieagent en een aantal journalisten.