Libische rebellen geven Khaddafi tot zaterdag

Abdel Jalil, het hoofd van de Libische Nationale Overgangsraad, geeft de gebieden die nog trouw zijn aan de verdreven leider Moe'ammar al-Khaddafi tot zaterdag de tijd om zich over te geven. De rebellen zeggen intussen dat de eindstrijd is ingezet.

"Langer kunnen wij niet wachten", zegt Jalil. "Wij kunnen de situatie militair oplossen, maar wij wensen dit zo niet te doen". Hij zegt te hopen dat de rebellen Sirte en zuidelijke gebieden vreedzaam zouden binnentrekken om "meer bloedvergieten en vernieling te vermijden".

Sirte is de geboorteplaats van Khaddafi en wordt beschouwd als een bolwerk van zijn trouwste aanhangers.

Volgens de rebellen is de eindstrijd in Libië ingezet. "Tot nu toe hebben we geen enkel voorstel voor een vreedzame overgaven gekregen", zegt woordvoerder Ahmed Omar Bani van de rebellen. "We zijn verrast dat de inwoners van Sirte onze vreedzame voorstellen onbeantwoord laten en zo een bloedbad vermijden." Bani laat er geen twijfel over bestaan dat de rebellen zaterdag tot de aanval zullen overgaan als de Khaddafi-getrouwen zich tegen dan niet overgeven.

Intussen nemen gevechtsvliegtuigen van de NAVO de laatste bolwerken van de verdreven Libische leider onder vuur. Het zou gaan om militaire installaties in Sirte en Bani Walid. De laatste 24 uur heeft de NAVO 42 luchtraids uitgevoerd en daarbij naar eigen zeggen 3 commandoposten, 4 radarinstallaties, 22 gewapende voertuigen, 2 bevoorradingsvoertuigen, 1 centrale en 2 raketinstallaties vernield.