Londense chaos met sciencefiction-tintje

Een paar weken geleden werd Londen nog onveilig gemaakt door gemaskerde jongeren. "Attack the block" (een film die weliswaar al in mei in de Britse zalen uitkwam) voert diezelfde "hoodies" op als helden. In een monsterfilm.

Joe Cornish (42) zal zich de carrière van zijn regiedebuut "Attack the block" anders hebben voorgesteld. Niet dat deze smakelijke mix van sciencefiction, humor, satire, actie, sociale kritiek en horror niet in de smaak viel bij pers en publiek.

Verre van zelfs, "Attack the block" wordt door sommigen nu al omschreven als een toekomstige cultklassieker. Alleen had Cornish waarschijnlijk nooit gedacht dat zijn film naar voor geschoven zou worden om commentaar te geven op recente nieuwsfeiten.

Eerst even de plot. "Attack the block" speelt zich af in een zogenaamde "inner-city estate" (sociale flatgebouwen) in Zuid-Londen. Een verpleegster wandelt van het metrostation naar haar appartement en wordt onderweg overvallen door een groepje "hoodies", jongeren die haar portemonnee, gsm en juwelen stelen. Het tafereel komt al te vaak voor (Cornish maakte het zelf ook mee), in tegenstelling tot wat dan volgt: een meteoriet slaat in en uit de opengebarsten ruimterots kruipt een creatuur met veel tanden en klauwen tevoorschijn. Moses, de leider van de bende, gaat achter het wezen aan en kan het elimineren. Maar dat is pas het begin van de ellende.

Ode aan monsterfilms uit de jaren 80

“Het was mijn bedoeling om een mengeling te maken van fantastiek en realisme,” legt Cornish uit. “Dat zijn immers de films waar ik als tiener wild van was. Dingen zoals "E.T." en "Close encounters of the third kind"."

"Ik wou proberen om zo’n verhaal naar een typisch Britse context te vertalen. Daarnaast is het ook een ode aan de genre waar ik in de jaren 80 fan van was, monsterfilms zoals "Gremlins" en "Tremors" en bendefilms zoals "Warriors" en "Outsiders".”

Die passie voor cinema is iets waar Cornish al zijn hele carrière mee uitpakt. Zo maakte hij voor Channel 4 samen met zijn goeie vriend Adam Buxton vier seizoenen lang de "Adam and Joe show", met naast sketches ook parodieën op bekende films die nagespeeld werden met knuffels en andere speelgoedbeesten.

"Hoop dat mensen meer naar die gasten zullen luisteren"

Ook "Attack the block" bevat die speelsheid, maar door de gebeurtenissen van de voorbije weken in verschillende Britse steden is de nadruk compleet verschoven. Het idee om "hoodies" te aanvaarden als de helden van het verhaal valt plots een stuk moeilijker.

En dat is spijtig, vindt Cornish. “Je kunt de rellen niet zomaar toeschrijven aan één enkele oorzaak", klinkt het. “Een deel heeft te maken met de thematiek die ik in "Attack the block" behandel, over de manier waarop die jongeren afgeschreven worden. Ik hoop dat de mensen nu wat meer naar die gasten zullen luisteren.”

Cornish benadrukt trouwens dat hij hoe dan ook een positieve film heeft willen maken. “Ze komen niet zomaar weg met hun misdaad", besluit hij. “Maar ze krijgen wel de kans om te tonen dat ze meer in zich hebben. Als "Attack the block" ergens provoceert, dan is het misschien op dat punt, dat ik er niet voor terugschrik om iets positiefs te zeggen over jongeren die een serieuze fout hebben gemaakt. Als dat controversieel is, dan kan ik daar best mee leven.”

Ruben Nollet

Attack the block (Eng)

regie: Joe Cornish
met: Nick Frost, Jodie Whittaker
release: woensdag 31 augustus