Moslims in ons land vieren het Suikerfeest

De moslims in ons land vieren vandaag het Suikerfeest, het officiële eindfeest van de ramadan, de vastenmaand. De Raad van Theologen van de Moslimexecutieve heeft gisteren het einde van de ramadan voor ons land vastgelegd.

Het Suikerfeest is een groot familiefeest en wordt gevierd met veel eten, nieuwe kleren, speelgoed, snoep en zelfgemaakte zoetigheden. Vandaag gaan ook alle moslims naar de moskee voor een feestgebed. Het feest kan ook verschillende dagen in beslag nemen omdat het traditie is veel mensen een bezoek te brengen, in de eerste plaats familie en vrienden maar ook armere mensen en overleden mensen.

Ongeveer een maand lang hebben moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niets mogen eten of drinken. Ze mogen ook niet roken of seks hebben. De vastenmaand is een van de vijf zuilen van de islam en iedereen die er toe in staat is, moet zich eraan houden. Zwangere of zogende vrouwen of zieken hoeven bijvoorbeeld niet deel te nemen aan de ramadan. De bedoeling van de vastenmaand is het welbehagen van Allah te zoeken. De vier andere pijlers zijn de geloofsbelijdenis, de rituele gebeden, het geven van aalmoezen en de pelgrimstocht naar Mekka.

Het begin en het einde van de ramadan wordt berekend op basis van een nieuwe maan en wordt altijd pas één of twee dagen op voorhand berekend. Twee moslims moeten de sikkel van de nieuwe maan kunnen zien. De berekeningen kunnen verschillen van land tot land vanwege een andere hoek ten opzichte van de maan of andere weersomstandigheden waardoor de nieuwe maan niet te zien zou zijn.