Naamswijziging Fochplein Leuven goedgekeurd

In Leuven wordt het Maarschalk Fochplein zo goed als zeker omgedoopt in het Rector De Somerplein. Dat is gisteravond op de gemeenteraad beslist.
Het Fochplein in Leuven voor de start van de heraanleg

Over de huidige naam van het plein is al een hele tijd discussie omdat maarschalk Foch, de Franse bevelhebber naar wie het plein genoemd is, in de Eerste Wereldoorlog heel wat soldaten de dood zou hebben ingejaagd. Burgemeester Louis Tobback (SP.A) is er voorstander van om de naam te wijzigen, maar stuit op heel wat tegenwind. De commissie toponymie gaf echter een negatief advies voor de naamswijziging omdat er "geen dwingende reden is om de naam te veranderen". 

Gisteravond werd het voorstel besproken op de gemeenteraad. De oppositiepartijen Groen! en Open VLD weigerden om deel te nemen aan de stemming en staan achter het negatieve advies. Volgens Open VLD is "Foch" voor de Leuvenaars na 85 jaar een icooon geworden, Groen! is boos over het gebrek aan inspraak.

Desondanks werd het voorstel wel goedgekeurd op de gemeenteraad. Burgemeester Tobback wees op het belang van Pieter De Somer, de eerste rector van de Vlaamse K.U.Leuven. Hij heeft belet dat die zoals voorspeld de universiteit van het Hageland zou worden, luidde het. CD&V vindt De Somer de belangrijkste Leuvense figuur sinds 1830: "zijn naam herinnert aan de grote vooruitgang die Leuven dankzij de splitsing maakte en aan zijn doorslaggevende rol daarin."

Het Fochplein wordt momenteel heraangelegd. Vooraleer de naamswijziging definitief wordt, volgt er eerst nog een openbaar onderzoek.