Parlement bevestigt Noda als premier van Japan

In Japan hebben het Lager- en Hogerhuis het vertrouwen gegeven aan Yoshihiko Noda als nieuwe premier van het land. De stemming was een formaliteit. De leider van de grootste regerende partij is ook altijd de premier van het land. Gisteren werd Noda verkozen als leider van de Democratische Partij van Japan.

Noda staat voor verschillende uitdagingen. Zo moet het land nog herstellen van de aardbeving in maart en dreigt er nog altijd een nucleaire ramp omdat de kerncentrale van Fukushima nog altijd niet hersteld is. Daarnaast is er de slabakkende economie en een torenhoge staatsschuld.

De 54-jarige Noda was de voorbije jaren minister van Financiën en geniet een reputatie als erg bekwaam. Hij is voorstander van een forse aanpak van het begrotingstekort en heeft onlangs voorgesteld om de btw op aankopen te verdubbelen van 5 naar 10%.

Internationaal staat hij voor een goede relatie met de Verenigde Staten, traditioneel een bondgenoot van Japan, en daarom wordt hij wat gewantrouwd door China.

Hij is al de zesde premier van Japan op vijf jaar tijd en de derde van de Democratische Partij sinds die in 2009 de macht heeft overgenomen.