Spaans parlement beperkt tekort begroting

In Spanje is een eerste stap gezet naar het inschrijven van een artikel in de grondwet dat begrotingstekorten aan banden legt. De socialistische regering en conservatieve oppositie steunen het plan.

Niet minder dan 318 parlementsleden stemden voor, 16 stemden tegen en 2 onthielden zich. De ruime meerderheid is een gevolg van een akkoord tussen de regering van de socialistische premier José Luis Zapatero en de conservatieve oppositie.

De twee grote partijen van het land willen nu via de "gouden regel" dat het begrotingstekort vanaf 2020 nog maximaal 0,4% van het bruto binnenlands product zou mogen bedragen.

Het voorstel moet volgende week nog worden goedgekeurd door de Senaat en ten laatste in juni volgend jaar zou er een stemming moeten komen over een grondwetswijziging waarin dat principe van begrotingsdiscipline wordt vastgelegd.

Dat idee is eerder door Duitsland en Frankrijk gelanceerd at moet een nieuwe schuldencrisis zoals die van de voorbije maanden voorkomen. Spanje is -na Duitsland- het eerste land van de eurozone die een dergelijke "gouden regel" in de grondwet inschrijft.

De Europese Commissie heeft positief gereageerd op de stemming in Madrid. In een mededeling stelt de Commissie dat de goedkeuring de staatsfinanciën op termijn in orde zal brengen en de stabiliteit van de eurozone verstevigt.