Te weinig douanepersoneel voor zee- en luchthavens

De topman bij de douanediensten, Noël Colpin, klaagt aan dat er een groot personeelstekort is bij zijn diensten. Daardoor is de werking van de douanediensten niet verzekerd in de havens en op de luchthavens.

Colpin vraagt 140 extra personeelsleden aan de volgende federale regering zodat er opnieuw voldoende patrouilles mogelijk zijn in de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent, en op de luchthavens van Zaventem en Bierset.

De laatste tijd is er wel een grote investering geweest in scanningsapparatuur voor containers. Maar de controles van de containers buiten de normale werkuren en de controles in de magazijnen tijdens het laden en lossen komen volgens de topman in het gedrang.

"Bepaalde taken kunnen niet meer uitgevoerd worden, vooral in de haven van Antwerpen maar ook in de luchthavens", zegt woordvoerder Francis Adyns. "Wat er niet gebeurt of minder gebeurt, is de controle of de bewaking van containers tijdens de sluitingsuren en patrouilles in de magazijnen. Het gevaar bestaat dat er een verschuiving komt van de Nederlandse haven naar de Belgische havens door criminele organisaties die hun praktijken willen uitvoeren."