68e editie van oudste filmfestival ter wereld

Het Filmfestival van Venetië gaat vanavond van start met de vertoning van "The ides of March", de nieuwe film van de Amerikaanse acteur en regisseur George Clooney. De organisatoren van de 68e editie van het oudste filmfestival ter wereld hebben alweer heel wat bekende namen uit de internationale filmwereld gestrikt en er staan enkele opmerkelijke (wereld)premières op het programma van de Mostra.

De persfotografen zullen tijdens de opening van het Filmfestival van Venetië hun handen vol hebben met het schieten van beelden van bekende Hollywoodgezichten. George Clooney opent het festival vanavond met zijn nieuwste film, "The ides of March". Het is de eerste van 22 langspeelfilms die meedingen naar de Gouden Leeuw in 2011.

Clooney (foto) vertolkt zelf de hoofdrol in zijn filmadaptatie van het toneelstuk "Farragut north" van de Amerikaanse auteur Beau Willimon. De film vertelt het verhaal van een hoogmoedige politicus die koste wat kost zijn ambities wil waarmaken. "The ides of march" is een van de vijf Amerikaanse producties in de officiële competitie.

De Canadese cineast David Cronenberg maakt ook kans op de Gouden Leeuw met "A dangerous method". "A dangerous method" vertelt het verhaal van de rivaliteit tussen de psychiaters Sigmund Freud en Carl Jung. Viggo Mortensen en Michael Fassbender vertolken de hoofdrollen in de film.

Roman Polanski (foto) won in 1993 een carrièreprijs op het Filmfestival van Venetië, maar de Gouden Leeuw voor beste film kon hij nog niet in de wacht slepen. Dit jaar maakt hij kans op de onderscheiding met "Carnage".

De Zweedse regisseur Tomas Alfredson (°1965) stelt zijn Britse film "Tinker, tailor, soldier, spy" voor op de Mostra. "Tinker, tailor, soldier, spy" is gebaseerd op de gelijknamige thriller van John le Carré. "Het is geen verfilming van mijn boek. Het is een kunstwerk dat op zichzelf staat. Ik ben heel hard onder de indruk over wat Alfredson met mijn materiaal heeft gedaan", meldt Le Carré op zijn website. De hoofdrollen worden vertolkt door Colin Firth, Gary Oldman en John Hurt.

Andere opgemerkte films in competitie zijn "Shame", de nieuwste film van de Britse kunstenaar Steve McQueen (Hunger), de Brönte-verfilming "Wuthering heights" van Andrea Arnold en "Faust" van de Russische cineast Alexander Sokurov. De Italiaanse filmwereld wordt vertegenwoordigd door "Quando la notte" van Cristina Comencini, ""L'ultimo terrestre" van Gian Alfonso Pacinotti en "Terraferma" van Emmanuele Crialese.

Belgen goed vertegenwoordigd in nevencompetities

Op zaterdag 10 september reikt de jury onder leiding van de Amerikaanse cineast Darren Aronofsky de prijzen uit op het Filmfestival van Venetië.

Darren Aronofsky (foto) was de voorbije jaren een graag geziene gast op de Mostra. In 2009 won hij het festival met "The wrestler". Vorig jaar mocht hij met "Black swan" het festival openen en dit jaar is hij juryvoorzitter.

Buiten competitie wordt het vooral uitkijken naar de komst van Madonna, Al Pacino en Steven Soderberg. Madonna stelt haar tweede langspeelfilm "W.E." voor in Venetië. De film vertelt het verhaal van de Britse koning Edward VIII die aftreedt om te kunnen trouwen met de gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. Al Pacino krijgt tijdens het festival een carrièreprijs en zal zijn film "Wilde Salome" voorstellen. Steven Soderbergh reist naar Italië met zijn thriller "Contagion".

Er staan ook een aantal Belgische producties op de affiche. De Franstalige cineasten Chantal Akerman en Philippe Faucan vertonen respectievelijk "La folie Almayer" en "La désintégration" buiten competitie. De broers Dardenne zullen in de marge van het festival de Premio Robert Bresson in ontvangst nemen voor "Le gamin au vélo" (foto). De prijs wordt toegekend door het Vaticaan.

In de nevencompetitie Orizzonti, voor vernieuwende filmmakers, dingen drie Belgische films mee naar de prijzen. Nicolas Provost is geselecteerd met zijn langspeelfilmdebuut "The invader". Ook zijn kortfilm "Moving stories" wordt vertoond in Venetië. Vorig jaar was Provost al eens te gast op het festival met zijn kortfilm "Stardust". De Belgische choreograaf Wim Vandekeybus is een van Provosts concurrenten met zijn filmdebuut "Monkey sandwich", een drieluik dat gebaseerd is op urban legends.

Ruben Nollet volgt het festival op de voet

Op zaterdag 10 september is de opvolger van "Somewhere" van Sofia Coppola bekend. De Amerikaanse cineaste kreeg de Gouden Leeuw vorig jaar uit handen van juryvoorzitter Quentin Tarantino. Net als de vorige edities volgt onze filmjournalist Ruben Nollet het Filmfestival van Venetië in en rond het gerenoveerde Palazzio del Cinema op de voet in zijn blog op deredactie.be.