"Di Rupo krijgt tijd tot eind september"

De ontslagnemende regering-Leterme geeft formateur Elio Di Rupo (PS) nog tot eind september om tot een communautair akkoord te komen. Eerder had ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) 10 september als deadline naar voren geschoven.

Vanmorgen kwam het kernkabinet samen om de begroting van volgend jaar te bespreken. Tijdens het zomerreces was er discussie over wie zich daarmee zou moeten bezighouden: de ontslagnemende regering of de nieuwe ploeg.

Leterme gaf de nieuwe ploeg tot 10 september om tot een communautair akkoord te komen zodat er nog voldoende tijd zou overblijven om zich bezig te houden met de begroting van 2012. Als Di Rupo niet klaar zou zijn tegen 10 september, dan zou de ontslagnemende regering-Leterme de begroting van volgend jaar nog opstellen.

Nu is beslist om de formateur tot eind september de tijd te geven om een communautair akkoord uit te werken en een nieuwe regeringsploeg samen te stellen. Dat hebben onder anderen ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD, foto boven) en zijn staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH, foto links) vanmorgen gezegd. De ontslagnemende regering zal in tussentijd het nodige cijferwerk voor de begroting van volgend jaar doen. Op basis daarvan kan Di Rupo en zijn ploeg dan beslissingen nemen voor de begroting.