"Sarkozy kreeg baar geld van Bettencourt"

Een Franse rechter zegt dat een getuige heeft gezien hoe president Nicolas Sarkozy tijdens de verkiezingscampagne van 2007 geld heeft gekregen van Liliane Bettencourt, de erfgename van het L'Oreal-imperium. De president ontkent het verhaal en reageert woedend.
Liliane Bettencourt zou Sarkozy geld gegeven hebben.

De beschuldiging van de rechter staat in een boek van twee journalisten van de krant Le Monde. Ze zegt ook nog dat veel getuigen bang zijn om over Sarkozy de waarheid te spreken. Zo zou een getuige gezien hebben dat Sarkozy geld kreeg, maar wilde die dat niet laten optekenen in een proces-verbaal.

Volgens het Elysée zijn de aantijgingen van de rechter "ongegrond, leugenachtig en schandalig". De woordvoerder van de president stelde zich ook vragen bij de timing van de aantijgingen, op acht maanden voor de presidentsverkiezingen.

De socialistische presidentskandidate Martine Aubry heeft al gezegd een onderzoek te willen naar de uitlatingen van de rechter.

In Frankrijk zijn giften aan een politieke partij beperkt tot 7.500 euro per persoon per jaar, en in baar geld mag slechts 150 euro gegeven worden.

Zaak-Bettencourt

In 2010 was Frankrijk in de ban van de zaak-Bettencourt. Die ging aan het rollen toen de dochter van de schatrijke Liliane Bettencourt een fotograaf en vriend van haar moeder voor het gerecht daagde omdat hij haar moeder grote sommen geld afhandig zou gemaakt hebben.

Het onderzoek naar de zaak mondde al snel uit in een politiek schandaal rond illegale financiering van de UMP van Sarkozy. Sarkozy was er tot nu niet van beschuldigd dat hij zelf geld zou gekregen hebben van Bettencourt maar hij werd wel genoemd in het begin van het onderzoek toen getuigen verklaarden dat hij op bezoek was geweest bij Bettencourt thuis.