"Tegenstanders regime worden gefolterd"

De mensenrechten- organisatie Amnesty International zegt dat bij de protesten in Syrië tientallen tegenstanders van het regime omgekomen zijn door foltering in de gevangenissen. Intussen zou het Syrische leger opnieuw de westelijke stad Hama zijn binnengetrokken.
Westerse media zijn toegelaten in Syrië, burgerfoto's van protest worden via internet verspreid

In navolging van de volksopstanden tegen de regimes in Tunesië en Egypte kwamen ook heel wat inwoners van Syrië lang de straat op om te protesteren tegen het regime van president Bashar al-Assad en om democratische hervormingen te eisen. De protesten duren al bijna zes maanden en worden telkens bloedig de kop ingedrukt, met de hulp van het leger. Assad zegt dat het geweld de schuld is van "gewapende groeperingen en terroristen die steun krijgen vanuit het buitenland."

Syrië wordt internationaal streng gekapitteld voor de aanpak van het protest. Westerse media en hulporganisaties worden niet toegelaten in het land, waardoor het moeilijk is om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie. Volgens verschillende bronnen zouden sinds de start van de protesten al honderden Syriërs omgekomen zijn, duizenden anderen zijn opgepakt.

Amnesty International zegt nu dat het aanwijzingen heeft dat tegenstanders van het regime worden gefolterd in de gevangenissen. Zeker 88 gevangenen, onder wie 10 kinderen, zouden zijn gestorven nadat ze waren blootgesteld aan slagen, verbranding, elektrische schokken en andere vormen van foltering. "Deze overlijdens achter de tralies nemen massieve proporties aan", zegt AI-onderzoeker Neil Sammonds "Ze lijken een voortzetting van de brutale minachting voor het leven dat we elke dag zien in de straten in Syrië."

Volgens de mensenrechtenorganisatie zouden de folterpraktijken tot op een niveau zijn gekomen dat niet meer gezien is sinds de jaren 80. Veel gevallen zouden zijn vastgelegd op video. Amnesty International zegt over de namen te beschikken van zeker 3.000 mensen die momenteel opgesloten zitten in de Syrische gevangenissen. Er zouden in totaal 12.000 tot 15.000 tegenstanders van het regime opgesloten zijn in Syrische gevangenissen.

Troepen trekken opnieuw Hama binnen

Inwoners van de westelijke stad Hama zeggen dat het Syrische leger vannacht opnieuw de stad is binnengetrokken met tanks. In enkele wijken vallen soldaten de huizen binnen.

Hama was begin augustus al eens het strijdtoneel van hevig geweld. De stad werd toen 10 dagen lang belegerd door tanks in een poging om het protest het kop in te drukken (kleine foto links). Bij het geweld zouden tientallen burgers om het leven gekomen zijn.

Gisteren werd opnieuw in heel wat steden betoogd tegen het regime van president al-Assad, onder meer in buitenwijken van de hoofdstad Damascus en in Homs. De protesten werden geïnspireerd door het succes van de rebellen in Libië. Gisteren werd ook het einde van de ramadan gevierd, de vastenmaand van de moslims.