Braakland/ZheBilding krijgt Cultuurprijs Podiumkunsten

Het Leuvense muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding (BZB) heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Podiumkunsten 2010-2011 gekregen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. De overhandiging vond plaats tijdens Het Theaterfestival in het Kaaitheater in Brussel.

De Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten beloont een organisatie of persoon uit het volledige veld van de podiumkunsten voor een opmerkelijke prestatie tijdens het afgelopen jaar.

Met de Cultuurprijs ontvangt de laureaat een bronzen beeldje van Johan Tahon en een bedrag van 12.500 euro.

Braakland/ZheBilding, dat in 1997 werd opgericht, bekleedt een unieke positie binnen het muziektheaterlandschap. Auteurs en regisseurs Stijn Devillé en Adriaan Van Aken (foto in tekst) hebben een sterke ploeg verzameld, met zowel acteurs en makers als Sara Vertongen, als muzikanten zoals Rudy Trouvé en Ephraïm Cielen. In hun voorstellingen ligt de nadruk op verhalen van mensen. Een voorbeeld hiervan is "Dwaallicht".  Andere voorstellingen van het gezelschap zijn onder meer de met de Taalunie Toneelschrijfprijs bekroonde stukken "Lied" en "Hitler is dood" en de kindervoorstelling "Klopterop".

BZB is in 2010 benoemd tot stadsgezelschap van Leuven. Voor al hun producties beginnen ze van nul: "Er wordt een tekst geschreven en muziek gecomponeerd, telkens met een grote kwaliteitseis." Eerder dit jaar kreeg het gezelschap ook al de tweejaarlijkse Cultuurprijs van de K.U.Leuven.

Volgens de jury "heeft BZB een eigen artistiek verhaal gevonden in een heel eigen vorm van muziektheater. Deze hechte groep makers heeft op korte tijd een indrukwekkend palmares aan voorstellingen geproduceerd. Er wacht hen nog een mooie toekomst."

"Vooral de manier waarop BZB een stap naar buiten zet en een ander publiek probeert te bereiken, is zeer te smaken", vindt minister Schauvliege. 

Meer info over Braakland/ZheBilding vindt u op Cobra.be.