Minder vastgoed verkocht in zomermaanden

In juli en augustus is er opvallend minder vastgoed verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van de federatie van Belgische notarissen. Oorzaak is "de ongerustheid op de markten", zeggen de notarissen.

Het aantal transacties daalde in juli met zo'n 7% en augustus toont eenzelfde daling. "De burger neemt een afwachtende houding aan", zegt voorzitter Bart van Opstal van de federatie van notarissen.

"Er is de ongerustheid op de internationale markten. Het consumentenvertrouwen is gedaald. En als de mensen minder roerende zaken kopen, is het logisch dat ze ook minder onroerende zaken aankopen. Daarnaast zijn ook de prijzen van het vastgoed sterk gestegen."

Of er sprake is van een tendens is niet duidelijk. Tijdens de eerste jaarhelft was er volgens de zogenoemde notarisbarometer nog 6% meer vastgoed verkocht. "In de afgelopen 10 jaar was het nog nooit zo druk als nu", klonk het toen bij experts.