Mostra van start met "The ides of March"

De 68e editie van het Filmfestival van Venetië is van start gegaan met de vertoning van "The ides of March", de jongste film van en met George Clooney. Er liep, met onder anderen de actrices Marisa Tomei en Evan Rachel Wood, ook veel mooi volk over de rode loper.

"The ides of March" vertelt het verhaal van een hoogmoedige politicus die zijn ambities als presidentskandidaat wil waarmaken. In het echte leven heeft Clooney echter geen ambities in die richting, vertelde hij aan de pers in Venetië. "De persoon die de job nu uitoefent (Barack Obama) is slimmer, vriendelijker en meer begaan met anderen dan ongeveer iedereen die je kent. En toch heeft hij het erg moeilijk om te regeren. Waarom zou je zijn plaats willen innemen?"

"Ik heb een erg goede job. Ik mag omgaan met erg verleidelijke mensen, dus ik ben niet geïnteresseerd", voegde Clooney er nog aan toe.

Voor Clooney gaat de film ook meer over morele dan over politieke kwesties. "Het gaat erover of je je ziel wil ruilen voor resultaat", vatte de acteur/regisseur het samen.

De andere hoofdrollen in de film worden vertolkt door Marisa Tomei, Evan Rachel Wood, Ryan Gosling, Seymour Hoffman en Paul Giamatti.

De titel van de film verwijst naar een onderstroom van verraad. Julius Caesar werd voor naderend onheil gewaarschuwd met het zinnetje "let op voor de Iden van maart", de dag die viel op de 13e of de 15e van de maand in het Romeinse kalendersysteem.

"Cynisme lijkt het momenteel te halen van idealisme", zei Clooney nog. "Ik denk dat dat zal veranderen. Ik hoop dat dat zal veranderen. Snel." Clooney, die een villa heeft aan het Comomeer in Italië, is een graag geziene gast in Venetië. Hij stelde er eerder al films als "Good night and good luck", "Burn after reading" en "Michael Clayton" voor.